Get Adobe Flash player
Valoració d'usuari: / 2
PitjorMillor 

 

ARTICLE OPINIÓ DIARI SANT ANDREU

El passat 1 de març es va tancar un cicle del centre comercial Atrium, el que transcorre entre la seva construcció i la data en la qual ha expirat el termini màxim fixat per la Direcció general de Comercial perquè s'iniciés la seva activitat comercial. Va començar malament aquest centre comercial, ideat dins d'una planificació urbanística que contínuament han anat tombant els tribunals de justícia i que ara com ara sembla que no es solucionarà mai. Però aquest no és el motiu pel qual no s'opera comercialment.

A banda dels rumors infundats i interessats que corren pel nostre municipi, els insistiré que el centre va ser construït il•legalment. Es va incomplir la normativa urbanística i comercial, ja que el govern municipal del PSC va concedir, en 2002, els permisos d'obra sense haver obtingut el previ, i necessari, vistiplau del Ple de l'Ajuntament de Sant Andreu de la Barca per a la implantació del centre comercial i sense comptar amb llicència comercial, que havia d'haver-se sol•licitat prèviament a la Direcció general de Comerç de la Generalitat de Catalunya.

Els permisos d'obra van ser denunciats en el seu moment davant els tribunals, però la demanda ha estat retirada recentment. A canvi el demandant ha rebut de l'Ajuntament unes indemnitzacions urbanístiques que no tocaven, ja que nombroses sentències judicials han declarat nul•la la reparcel•lació urbanística del sector on es troba ubicat el centre comercial.

 

La major part de la propietat del centre comercial va ser transmesa durant la seva construcció a Coperfil Group, malgrat que la llei impedia aquestes operacions quan no s'havia obtingut la necessària llicència comercial. De fet, en 2007, la Direcció general de Comerç va sancionar a Coperfil Group per la inexistència de llicència, però no es va pronunciar sobre la transmissió irregular.

Calia regularitzar l'irregular i per això es va maquinar a tres bandes (Ajuntament, Coperfil Group i Direcció general de Comerç) una sortida per acomodar el centre comercial al marc legal existent. L'empresa promotora Coperfil Group va pactar, amb el suport inexcusable del PSC, compartir la llicència comercial amb alguns petits propietaris de locals situats en el centre comercial, ja que ells no podien sol•licitar-la individualment. El pacte els permetria veure una sortida a la seva situació irregular i operar comercialment. Finalment Coperfil Group va aconseguir obtenir l'any 2009 la llicència sota un procediment que van denominar de “regularització mitjançant ampliació”. Procediment inexistent a la llei i que la Direcció general de Comerç es va inventar. Així ho diu la Fiscalia provincial de Barcelona, no era una regularització sinó una concessió.

Però perquè la llicència tingués efectivitat, l'activitat comercial havia d'iniciar-se dintre dels tres anys següents o si fos necessari, i després de pròrroga sol•licitada, als cinc. El termini màxim va finalitzar al març de 2014. No s'ha iniciat l'activitat, és evident, i el motiu és que Coperfil Group després de la concessió de la llicència comercial va entrar en concurs de creditors i va ser intervinguda judicialment. Des de fa un any l'empresa es troba en fase de liquidació i tot apunta al fet que se subhastaran els seus actius. El pacte amb els petits propietaris evidentment no s'ha complert i se senten enganyats.

El Govern del PSC des de l'Ajuntament, i a partir de l'acord d'inici del concurs de creditors, li ha retornat a Coperfil Group avals milionaris en garantia d'un conveni urbanístic que no ha complert; li ha indemnitzat per la reparcel•lació del sector urbanístic on se situa el centre quan el projecte de reparcel•lació ha estat, i continua sent, declarat il•legal segons els tribunals. Però el súmmum de la situació és que l'empresa li deu diners a l'Ajuntament, com així consta en l'últim informe de gestió tributària de la Diputació de Barcelona. El que es va iniciar de forma irregular ha finalitzat d'igual manera i el centre comercial segueix tancat. Els afectats últims, a part dels petits propietaris que han estat enganyats, com no podia ser d'una altra forma són els ciutadans de Sant Andreu de la Barca. El PSC és clarament responsable d'aquesta situació.

Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la
José Manuel García Bravo
Regidor de D3.0 a Sant Andreu de la Barca

 

Powered by SEM