Get Adobe Flash player
Valoració d'usuari: / 3
PitjorMillor 

 

L'ATUR A SANT ANDREU DE LA BARCA I COM HO PODRÍEM COMBATRE.

Segons un estudi elaborat recentment per ESADE, des de l'any 2008 l'economia espanyola ha perdut 177.336 empreses, en la seva majoria petites i mitjanes. Les Pimes són el gran motor de l'economia ja que representen el 65% del producte interior brut del nostre país.

Catalunya és la cinquena comunitat en la qual més destrucció d'empreses s'ha produït (12,3%) i no obstant això és en la qual menys ha afectat la bombolla immobiliària. Per tant, potser hauríem de buscar raons per a la destrucció en la  morositat en els pagaments, que ha paralitzat a un elevat nombre d'empreses i les ha destruït en molts casos. La responsabilitat en aquest últim cas recau especialment en les administracions públiques i concretament als governs locals i autonòmics.

 

Per tant una forma, passiva, d'evitar la paralització i/o si escau la destrucció d'empreses seria l'exacte compliment en el pagament als proveïdors d'aquestes administracions públiques. Recentment l'Ajuntament de Sant Andreu de la Barca reconeixia deutes amb proveïdors per import de més de 2,1 milions d'euros, Quantes empreses s'han destruït per aquest endeutament? Quantes empreses han acomiadat treballadors ofegades per la falta de liquiditat?

Però existeixen altres formes, actives, que redundarien a reduir l'actual taxa d'atur del nostre municipi (16,9% a l'agost d'aquest any). Alguna d'elles ja va ser posada en evidència l'any 2007 quan el  Consell Comarcal del Baix Llobregat va plasmar en un estudi l'elevat nombre de mancances que presentaven els polígons industrials del nostre municipi, malgrat la privilegiada situació en la qual es troben dins de la comarca. Per al nostre Alcalde invertir en polígons industrials és polítiques de dretes. Democràcia 3.0 aposta per dinamitzar l'adequació dels nostres polígons industrials, invertint en qüestions concretes, amb el que aconseguiríem atreure empreses i la possibilitat d'elevar la contractació, reduint l'atur.

Analitzant els pressupostos municipals dels últims anys podem observar que aproximadament el 75% del pressupost destinat a foment de l'ocupació servia per cobrir el cost del personal propi. Desapareguda la Fira Comercial del mes de maig, aparador d'empreses no radicades en el nostre municipi, i destinant una mínima quantitat a la promoció comercial, sense destinar-la, el departament es troba abocat a l'espera de subvencions d'altres administracions. Per tant la possibilitat de realitzar polítiques actives per a la generació de llocs de treball al nostre Ajuntament es limita a ser passius i esperar amb paciència que les subvencions arribin.   

Democracia 3.0 al programa electoral de l'añy 2011 ja proposava formes actives per desenvolupar el treball i la indústria del nostre municipi. El recolzament a emprenedors en projectes d'empresa amb participació municipal, juntament amb la creació d'un viver d'empreses van ser dos de les quals més destacaven. Els projectes seleccionats havien de, per la seva concepció d'idea de negoci, generar beneficis que repercutissin en el municipi.

La millora en les infraestructures, la mobilitat, l'accés a les xarxes d'informació, la cooperació mútua entre industrials i administració incrementarien sense cap dubte els nivells d'ocupació. Proposàvem la creació de transport urbà col·lectiu en col·laboració amb altres municipis, la connexió del polígon la Clota amb l'antiga N-II, l'elaboració d'un pla de mobilitat que connectés rodalies de RENFE amb els Ferrocarrils de la Generalitat, l'establiment del Teatre Núria Espert com un centre de convencions de referència per a les empreses de la comarca i, entre d’altres, donar un impuls per a la creació d'una fundació per a la inserció laboral de persones discapacitades, les més afectades per la crisi actual.

En relació a la dinamització del comerç local proposàvem en el seu moment una estreta col·laboració amb les associacions de comerciants, relacions que no passen des de fa temps pels seus millors moments. Proposàvem la implantació de targetes de fidelització del client per fomentar el consum en el municipi, idea que pel que sembla ha tingut bon acolliment per part de la ACSSAB, y i apostàvem per la creació d'una Mostra Gastronòmica local com a base per dinamitzar els serveis de restauració del nostre municipi, generant efecte crida a ciutadans d'uns altres. Aquesta última proposta s'ha desenvolupat recentment després de la creació d'un concurs i una ruta de la tapa.

No m'agradaria acabar aquesta columna d'opinió sense abordar el bon treball que des de fa anys es realitza en les Escoles Velles del nostre municipi. A Democràcia 3.0 li consta l'existència de bons professionals que brinden un bon servei d'assessorament a emprenedors per a la creació d'empreses, i tot això sense pressupost. Si cabés un però seria la reiteració en els cursos de formació que s'imparteixen.

La creació de llocs de treball no correspon a les administracions, no ens enganyem, però aquestes si poden posar eines i mecanismes damunt de la taula per dinamitzar i facilitar les coses a els qui si poden generar-los. Hem d'aconseguir, tots junts, minimitzar les 2.536 persones que es troben en situació d'atur i que les 3.436 que es troben inscrites demandant ocupació ho aconsegueixin. Segur que podem.

(Publicat a Sant Andreu TV)

Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la
José Manuel García Bravo
Concejal de D3.0 en Sant Andreu de la Barca

 

Powered by SEM