Get Adobe Flash player
Valoració d'usuari: / 7
PitjorMillor 

 

Prèviament Democracia 3.0 vol agrair a l'Inspector en Cap de la Policia Local de Sant Andreu de la Barca la confecció de la memòria anual del servei que dirigeix, fent extensiu l'agraïment als membres de la nostra policia local per la seva dedicació i esforç, atesa la reduïda plantilla i els escassos recursos materials de què disposen.

Democracia 3.0 ha analitzat la memòria de la Policia Local de l'any 2011, realitzant una anàlisi estadística del període 2007, desplegament dels Mossos d'Esquadra al nostre municipi, 2011.

En aquesta última memòria s'han inclòs 5 noves categories que dificulten mínimament la comparació directa amb anys anteriors. Les noves categories fan referència a faltes, contra el patrimoni i contra les persones, maltractaments i violència en l'àmbit familiar i delictes contra la seguretat del trànsit. Per això Democracia 3.0 ha afegit les dades d'aquestes noves categories a les existents en anys anteriors perquè la comparativa sigui adequada.

La memòria de gestió del Ajuntament de Sant Andreu de la Barca 2007-2011 afirmava, pàgina 78, que Sant Andreu de la Barca és una "Ciutat segura". Aquesta afirmació cal matisar-la amb dues preguntes: comparant-nos amb qui? i és cada any més insegura?.

 

 

 

ANÀLISI DE LA PLANTILLA: 

En primer lloc analitzarem la plantilla de la policia local. La recomanació de la Unió Europea, per Directiva, estableix que les plantilles de les policies locals s'han d'ajustar a 2 policies per cada mil habitants. La recomanació de la Federació Espanyola de Municipis i províncies estableix que s'han d'ajustar a 1 policia per cada 667 habitants, o el que és el mateix 1,5 policies per cada mil habitants.

En el cas de Sant Andreu de la Barca la plantilla de la policia local no s'ajusta a aquestes recomanacions, ja que la ràtio és de 1,25 policies per cada mil habitants (34 policies per 27.094 habitants). Caldria, per complir aquestes recomanacions, incrementar la plantilla en almenys 6 membres més.

La memòria de gestió 2007-2011 l'Ajuntament de Sant Andreu de la Barca feia constar que 6 nous agents s'havien incorporat a la policia local en aquest període, tot i això la plantilla només s'ha incrementat en un agent respecte al 2007.

 

ANÀLISI DE LES ACTUACIONS:

La nostra policia local ha realitzat l'any 2011 un 8,57% més d'actuacions policials que l'any 2010, i és una estadística creixent des de l'any 2007 (46,91%).

Respecte a l'any 2010 el nombre de detinguts s'ha incrementat en un 62,22%, mentre que els delictes i faltes contra la propietat i contra les persones han augmentat en un 42,18% i en un 1,69%, respectivament.

Les investigacions i comprovacions de denúncies s'han incrementat en un 5,76% i les diligències de prevenció en un 16,54%.

Fins i tot s'han produït més incendis, un 8,33% més.

Dels pocs resultats que milloren cal destacar que s'han produït un 29,81% menys d'alteracions de l'ordre públic i un 81, 48% menys de delictes contra la salut pública. Aquesta última reducció es podria atribuir a la incorporació d'un gos especialitzat en la detecció de drogues, encara que la seva presència pels carrers de Sant Andreu de la Barca passa desapercebuda.

 

CONCLUSIONS.

Davant aquestes dades i coneguda la realitat de la nostra població, plantilla de la policia local inclosa, la pregunta que es formula Democracia 3.0 és sempre la mateixa: on són els Mossos d'Esquadra?.

Al setembre de 2009 l'Alcalde de Sant Andreu de la Barca deia, en  declaracions a la agència EFE, que "La actual situación económica ha provocado que se haya registrado un repunte de conflictos, que no es exclusivo de la zona, pero que requiere más presencia policial". Malgrat aquestes declaracions negava en ple a Democracia 3.0 l'increment de les taxes de delinqüència.

El nostre alcalde s'ha negat sistemàticament a abordar el problema quan part de la solució la té a la seva mà. El nostre alcalde pot, i hauria, d'augmentar la plantilla de la Policia Local i exigir a la Generalitat que compleixi el compromís d'incrementar la presència de Mossos d'Esquadra a la comarca.

Sant Andreu de la Barca és una ciutat que any rere any és més insegura, que la percepció d'inseguretat dels ciutadans s'ha incrementat i que si ens comparem amb altres ciutats la nostra és més o menys segura depenent de la ciutat o municipi amb el que ens comparem.

 

MODEL DE SEGURETAT DE DEMOCRACIA 3.0

La lluita contra la delinqüència requereix de presència policial i Democracia 3.0 aposta per una seguretat preventiva (actuacions prèvies a la comissió del delicte), enfront de l'actual model de seguretat reactiva (actuar quan s'ha produït el delicte). La prevenció dissuadeix al delinqüent i redueix les taxes de delinqüència.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A continuació els mostrem gràficament l'evolució estadística, 2007-2011, d'algunes de les categories analitzades a la memòria de la policia local. Els gràfics, elaborats per Democracia 3.0, parteixen de les dades publicades en la memòria.

 

 

 

Powered by SEM
 
Acords de col·laboració

 

Cercar en la web D3.0