Get Adobe Flash player
Valoració d'usuari: / 8
PitjorMillor 


EL COTXE ELÈCTRIC CADA VEGADA MÉS A PROP
 

Cada vegada sentim més a parlar del cotxe elèctric, fins i tot hi ha al mercat cotxes amb sistema híbrid (un motor de benzina que actua de forma conjunta amb un motor elèctric). Veiem en certs aparcaments de centres comercials punts de recàrrega de vehicles elèctrics, però què hi ha d’imminent en tot això? Els cotxes elèctrics estaran d’aquí a poc temps en les nostres ciutats? Quines necessitats tindrem si els hem d’utilitzar?Ens hem de preparar pel futur. Es un fet la necessitat d’instal·lar  energia elèctrica per la recàrrega de vehicles. Per això s’haurà d’estudiar un planejament de punts de recàrrega i la aprovació d’ordenances municipals que planifiquin y posin a disposició del ciutadans punts tant en aparcaments públics como en edificis plurifamiliars per la recàrrega de vehicles elèctrics.


Aquest planejament no pot ser fruit d’un estudi d’última hora, ja que comporta decisions que han de concretar on col·locar a la via pública aquest punts de recàrrega, quins aparcaments han de comptar i cada quantes places d’aparcament s’hauran d’instal·lar.
 


Què està passant a l’actualitat?

L’Ajuntament de Sant Joan Despí (PSC) ha aprovat ja una ordenança municipal per als edificis plurifamiliars de nova construcció que tinguin un nombre de places d’aparcament igual o superior a cinc. La ordenança obliga a fer les actuacions necessàries per tal de garantir l’accés a un punt de recàrrega per a possibles vehicles elèctrics que estacionin en els aparcaments associats a aquests edificis.  S’ha de garantir, així mateix, que un mínim del 20%, dels vehicles estacionats puguin fer la recàrrega alhora.

A més troben cada vegada mes licitacions d’empreses públiques que demanen un servei de recàrrega de vehicles elèctrics en les seves instal·lacions, per exemple, s’està licitant en aquestes dates un concurs d’un aparcament que convoca Regesa al carrer Almogàvers, a Barcelona.


La Generalitat vol impulsar l’ús del vehicle elèctric i per això ha aprovat un pla per a instal·lar 91.200 punts de recàrrega en tota la Comunitat, dels quals 83.000 són d’ús privat i 7.600 d’ús públic, ubicats en aparcaments i vies públiques.
Les principals marques automobilístiques ja conten amb prototips. Seat, per exemple, disposa de un model elèctric des de gener de 2009. (veure fotografia).
 
 

El Projecte VERD

Existeix un projecte VERD desenvolupat per un consorci conformat per una vintena d’empreses, des de automobilístiques fins a energètiques. Seat és la empresa líder de la iniciativa. Es preveu com l’ús generalitzat del cotxe elèctric també donarà lloc a què els usuaris es transformin en productors d’energia. Un vehicle amb la bateria carregada “es convertirà en un magatzem mòbil d’electricitat”, comentà el Sr. Sánchez (subdirector de Tecnologia i Innovació d’Endesa).

També es preveu que els vehicles elèctrics aportin una sèrie d’avantatges al sistema. “El seu ús retallarà en un 25% les emissions de CO2 del transport”, comenta el Sr. Dedios (Conseller Delegat del sector Industria de Siemens). Espanya és la tercera potència mundial en producció d’automòbils convencionals, i ara amb els cotxes elèctrics es vol assolir també aquesta posició.

El projecte VERD conclourà en desembre de 2012, quan el consorci presenti un prototip amb la nova tecnologia.
 


Però i Sant Andreu de la Barca què?

L’Ajuntament de Sant Andreu de la Barca té un programa anomenat “Programa Sant Andreu saludable i sostenible”, on indica que una de les actuacions que el govern municipal pretén col·locar en el centre de les seves preocupacions és el programa integral “Un Sant Andreu saludable en un entorn sostenible”. Per aquest motiu es va crear una Regidoria comissionada per aquest programa.

Aquest programa contempla diferents actuacions en aquesta línia, que afecten a aspectes de millora del medi ambient, de control d’activitats industrials, de la contaminació acústica, atmosfèrica i lumínica, d’estalvi energètic, de potenciació d’espais i elements naturals, però també d’elements de política de salut pública. El programa es ambiciós, però en quant a contaminació atmosfèrica no s’obtenen resultats.

Per què no s’implementa el sistema de la recàrrega de vehicles elèctrics que permeti aconseguir la reducció de la emissió de CO2?  S’està preparant un Pla especial per a subministrament de punts de recàrrega en la via pública? S’estan preparant ordenances que regulin la obligació de que en els edificis d’habitatges amb aparcament disposin de subministrament elèctric per la recàrrega dels cotxes elèctrics? Ens trobarem amb la situació en què quan tothom estigui conscienciat, en termes mediambientals, i disposi del seu vehicle elèctric / híbrid i no pugui recarregar-lo enlloc?


Per concloure, podem veure com l’arribada del vehicle elèctric és un fet i no ens

podem quedar aturats, hem de preparar la nostra ciutat per a afrontar aquesta nova realitat. Una realitat que reduirà les emissions de CO2, que a600 el actuals nivells d’emissió comporten un perill per la salut de les persones.


 


Consideres que Sant Andreu de la Barca ha de començar a adaptar-se per a l'aparició del vehicle elèctric?

70%
22.2%
7.8%


 

  
Powered by SEM
 
Acords de col·laboració

 

Cercar en la web D3.0