Get Adobe Flash player
Valoració d'usuari: / 5
PitjorMillor 

 

En el ple ordinari del passat mes d'octubre va continuar el tràmit per modificar les claus urbanístiques d'un terreny, al costat del CEIP Josep Pla, que permetria la implantació d'una superfície comercial.

El tema es porta amb la més absoluta reserva i els documents que se sotmeten a ple no mostren el que definitivament es farà. Per efectuar una anàlisi ens hem de remetre a les declaracions del portaveu socialista a Sant Andreu TV en les que, en essència. diu: 

es construirà un equipament públic que no li costarà un duro al ciutadà,

mitjançant un concurs públic s'instal·larà un supermercat. Es patrimonialitzarà el sostre comercial resultant per construir l'equipament, dinamitzant comercialment la zona i urbanitzant la zona verda amb una plaça,

és un sòl urbà consolidat en el qual es pot edificar de forma directa

 

Analitzem les paraules del portaveu socialista:

Patrimonialitzar un ben públic, el domini públic, significa cedir o vendre aquest ben (un terreny públic qualificat com a comercial) a una entitat privada a canvi d'una contraprestació (un cànon, un equipament, la urbanització d'una zona, ...). Per tant l'equipament públic no li sortirà de franc als ciutadans de Sant Andreu de la Barca ja que perdrien el domini sobre un terreny públic.

El terreny on es pretén instal·lar el supermercat no està dins de la trama urbana consolidada (àrea residencial del municipi), no és cert el que diu el portaveu socialista. De fet s'ha hagut de tramitar una modificació de les claus urbanístiques per permetre la instal·lació de l'hipermercat. Així ho diu la Direcció general de Comerç que per informe ha realitzat una sèrie de puntualitzacions sobre aquest tema. La inclusió d'aquesta zona en la trama urbana consolidada l'ha de fer la Direcció general d'Urbanisme.

La superfície de sostre comercial habilitada permetria la instal·lació d'una mitjana superfície comercial, que podria correspondre's amb un hipermercat o amb un centre comercial en forma de galeria comercial. Així ho recull la normativa d'equipaments comercials.

Parlar de concurs públic posa a les clares que es produirà la cessió, com a mínim, d'aquest terreny públic. El domini d'aquest bé recauria sobre una empresa per un temps determinat i durant aquest temps seria gestionat de forma privada. A canvi es rebria una contraprestació econòmica i/o en espècie.

 

No és la primera vegada que se cedeix la gestió del domini públic en el nostre municipi que en alguns casos és beneficiós para per als interessos dels ciutadans, però no obstant això existeixen uns altres especialment sagnants. Ens serveix com a exemple d'aquest últim cas la construcció i gestió de l'actual hotel IBIS: la redacció del projecte, l'execució de les obres i l'explotació de l'hotel en un terreny públic els va costar als ciutadans de Sant Andreu de la Barca 345.270.085 pessetes (una mica més de 2 milions d'euros). A canvi l'Ajuntament va obtenir un equipament públic destinat a dipòsit municipal de vehicles, dues motocicletes per a la policia local i un cànon anual d'un milió de pessetes revisable segons l'IPC.

Democracia 3.0 ja va posar en el seu moment el cas del IBIS com a exemple nefast de gestió del domini públic. Com no volem que això torni a passar, en l'últim ple vam posar novament aquest tema damunt la taula com a exemple del que no s'havia de fer. L'Alcalde ens va interrompre amb un: "míreselo bien y hágaselo mirar".

 

Davant tot això tan sols ens queda dir:

al portaveu socialista: que no compti amb el suport de Democracia 3.0 per permetre la instal·lació d'una superfície comercial, cedint un terreny públic i deixant-ho en mans privades i menys si s'obtindrà un rendiment econòmic a costa del patrimoni dels ciutadans de Sant Andreu de la Barca.

a l'Alcalde: "Míreselo bien y hágaselo mirar". Si no recorda, o no vol recordar, el que s'aprova al ple municipal no es preocupi Democracia 3.0 l'hi recorda tant a vostè, com als ciutadans de Sant Andreu de la Barca, per a això estem.

als partits de l'oposició: Democracia 3.0 valora positivament que diversos partits de l'oposició estiguin en contra de la implantació d'aquesta superfície comercial i que ho defensin amb claredat. El que ens sorprèn és que miressin i segueixin mirant per a un altre costat quan es posen damunt de la taula les nombroses irregularitats que es van produir en la implantació del Centre Comercial Atrium. Que miressin i segueixin mirant per a un altre costat quan es va fer una nefasta gestió del domini públic en la implantació de l'hotel IBIS. Així i tot, benvinguts, no es vagin.

als ciutadans de Sant Andreu de la Barca: Democracia 3.0 no consentirà que es reprodueixi un cas similar al de l'hotel IBIS ni al del centre comercial Atrium. Amb el patrimoni dels ciutadans de Sant Andreu de la Barca no es juga. No podem hipotecar terreny públic, molt escàs en el nostre municipi, que serà necessari per a pròximes generacions tal i com es preveu en el propi desenvolupament urbanístic previst per als propers anys. No podem deixar-nos encantar per la promesa d'un grapat de llocs de treball quan els nostres joves, els nostres majors, tenen i tindran necessitats d'equipaments públics que satisfeien els seus interessos i necessitats. No podem fer prevaler els interessos privats sobre els públics, no ho consentirem.

 

Powered by SEM
 
Acords de col·laboració

 

Cercar en la web D3.0